Tips til grillsesongen

Godt forarbeid

Tenk renslighet og funksjonelt utstyr rundt grillingen. Ha tilgjengelig skjærefjøl, grillvott, stor klype, pinsett, stekespade osv. Påse at grillen/ristene er rengjort. Ristene bør byttes regelmessig ved hyppig bruk.

Pass på å temperere kjøttet 1 til 2 timer før grilling.

Marinert kjøtt forberedes dagen før.

Bruk 100 % naturlig rent kull, gjerne eik. Dette kullet holder lenge på varmen og er lett å antenne.

Ikke bruk tennvæske! Bruk grillpipe eller legg kullet i pyramide og tenn på i bunnen/midten av kullpyramiden ved hjelp av opptenningsbriketter.

Vent til kullet er “hvitt” før du starter grillingen. Det tar ca. 25 minutter. 

Saftige marinader

Marinering tilfører kjøttet mer smak enn ved bare å krydre overflaten.

Syreinnholdet i marinader påvirker bindevevet i kjøttet. Syren bryter ned strukturen i kjøttet – og du får et mørere produkt.

Fettinnholdet i marinaden tilfører kjøttet masse ekstra saftighet.

Smakfulle marinader med lite fettinnhold kan i noen tilfeller kokes inn og siles gjennom fin sil for så å brukes som tilbehør i sausen.

Primakokken bruker løkolje til pensling, dressinger og marinader i alle grilloppskrifter:

  1. Løkolje
  2. 2 dl rapsolje
  3. 1 stor løk
    Skrell og kutt løken i grove biter. Kok den brun i rapsoljen og sil bort løken. Nå har du en fantastisk løkaromatisert olje med fin sødme som kan være basis i marinader, så vel som i dressinger og til pensling.

 Perfekt grilling

Grilling med kull anbefales generelt. Dette gir kjøttet den fine milde røkearomaen som vi er på jakt etter. Gassgrill er enklere og anbefales ved tidsklemmer.

Direkte grilling brukes for å brune/gi kjøttet den fine, ønskelige grillfargen. Du griller direkte når du legger kjøttet rett over varmekilden (kullet, veden eller opptent brenner ved bruk av gassgrill). Metoden brukes ved mindre stykker kjøtt.

Indirekte grilling brukes til helsteking og tilberedning av større stykker kjøtt. Dette gjøres ved å lage en kald sone på gassgrillen. I en kullgrill spres klargjort kull i en ring i ytterkant av grillkullristen. Bruk da sentrum som den kalde sonen og grill under lokk. Bruk eventuelt grillens venstre side som varm sone (direkte grilling) og høyre side som kald sone (indirekte grilling).

Kombinert direkte og indirekte. Dette er metoden som brukes mest. Kjøttet grilles først på direkte varme for å “svi av”/ lukke porene i kjøttet. Det flyttes så over på indirekte varme for å ferdiggrilles til ønsket kjernetemperatur. Ikke vær redd for å flytte kjøttet tilbake til direkte grilling helt mot slutten hvis mer farge ønskes.

Bruk alltid steketermometer ved grilling av større stykker.

La alltid kjøttet få hvile før oppskjæring (transjering).

Ha alltid aluminiumsfolie/-former tilgjengelig. Brukes ved indirekte grilling for å unngå drypping på varmekilden, noe som kan forårsake uønskede flammer.

Smakfullt tilbehør

Her er det bare fantasien som begrenser. Pass på å ha en balanse mellom syre, sødme og fettinnhold.

Husk at grillmat ofte gir mindre saus enn en middagsrett laget innendørs. Derfor krever grillmat mye smak.

Vær kritisk i valget av råvarer. Primakjøttet fortjener ferskt tilbehør av høyeste kvalitet. En industrielt fremstilt pastasalat kan eksempelvis byttes ut med en frisk hjemmelaget byggrynsalat med god olivenolje, ristede nøtter, hvitløk, urter og rosiner.