Nakkestykke med potetaioli og grønnsaksvinaigrette

En frisk og smakfull "middelhavsrett" som fungerer helstekt eller delt opp som gode nakkestykker.

1 t 30 min
Middels
En frisk og smakfull "middelhavsrett" som fungerer helstekt eller delt opp som gode nakkestykker.
 • Ingredienser
  4 stykker av svinenakke à ca. 250 g
  salt og pepper
  olje/smør til steking

  1 kg mandelpoteter
  1 l H-melk
  4 fedd hvitløk
  2 eggeplommer
  2 dl ekstra virgin olivenolje
  1 ss Dijonsennep
  sitronsaft
  salt og pepper

  1/2 aubergine
  1/2 grønn squash
  2 tomater
  1/2 rød paprika
  1 løk
  2 hvitløkfedd
  2 dl mild olivenolje
  1/2 dl sherryeddik
  salt og pepper
 • Slik gjør du
  Ha nøytral olje i en glovarm panne. Brun kjøttet på alle sider. Ta kjøttet over i en ildfast form. Først nå krydrer du godt med salt og pepper. Ha smør og krydder og ferske urter i stekepanna. Kok ut til det skummer hvitt. Hell kryddersmøret over kjøttet. Vend kjøttet i smøret. Bruk over- og undervarme og stek kjøttet på rist i ovn på 160 °C i ca 90 minutter. Kjøttet er perfekt (medium) når steketermometeret viser 65 °C.

  Eventuellt kan du dele stykket i 4 biffer og brune de i pannen ca 3 minutter på hver side. La kjøttet hvile før servering.
  Potetaioli: Serveres kald og kan lages på forhånd. Den skal ikke varmes opp fordi den da har veldig lett for å skille seg. Skrell potetene og hvitløken. Kok potetene møre i melk og finhakket hvitløk. Sil av, men ta vare på melken. Mos potetene med en visp, mens du sper med ca. 2–3 dl av melken. Avkjøl, tilsett eggeplommer og spe med oljen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

  Grønnsaksvinaigrette: Skrell løk og hvitløk og kutt alle grønnsakene i små terninger. Fres alt lett i litt av oljen, tilsett resten av oljen og halvparten av eddiken. Resten brukes til å justere smaken, sammen med salt og pepper.

  Kjøttet: Dryss på salt og pepper og stek ca. 3 minutter på hver side. La kjøttet hvile godt!

  Tips!
  Potetaioli-oppskriften gir mer enn du trenger til 4 personer. Denne kan brukes i stedet for majones både på brødskiva eller som potetgarnityr i grillsesongen.