Helstekt ytrefilet av svin med tomatiserte rotgrønnsaker og potetstappe

En times jobb er absolutt verd strevet. Kjøtt, grønnsaker og poteter fra Jæren – du er helgardert!

1 time
Middels
En times jobb er absolutt verd strevet. Kjøtt, grønnsaker og poteter fra Jæren – du er helgardert!
  • Ingredienser
    1 kg ytrefilet svin
    litt bladpersille
    litt koriander
    3 fedd hvitløk
    sitronskall av 1 sitron
    2 ss olivenolje
    salt/nykvernet sort pepper

    500 g hermetisk tomat
    3 fedd hvitløk
    3 stk sjalottløk
    1 dl olivenolje
    frisk koriander
    salt
    evt. noen dråper tabasco
    150 g gulrot
    150 g sellerirot
    150 g pastinakk

    1 kg mandelpotet
    2 dl h-melk
    3 ss smør
    salt/nykvernet sort pepper
  • Slik gjør du
    Brun kjøttet godt i stekepannen. Gni fileten med salt og nykvernet sort pepper og stek i ovn ved 160 ºC i ca 40 min. Kjernetemperaturen skal være 58 ºC. La kjøttet hvile i 10 minutter. Finkutt bladpersille, koriander, 3 fedd hvitløk og bland dette med 2 ss olivenolje og revet sitronskall (det gule). Skjær kjøttet i skiver og pensle med urteblandingen.

    Skrell og kutt hvitløk og sjalottløk. Fres i olivenolje i 2 minutter. Ha på hermetiske tomater og gi et oppkok. Bruk en stavmikser og mos/kjør sausen til purè. Skrell og kutt rot grønnsakene i jevne terninger. Ha dem i tomatsausen og la det trekke på svak varme under lokk i ca 25 minutter. Smak til med salt, tabasco og frisk koriander.

    Skrell og kutt potetene i jevne grove biter. Kok bitene møre i usaltet vann. Hell av vannet og damp potetene tørre før melk spes i. Ha i smør og smak til med salt og pepper.