Landbruksministeren på besøk ved Angusgården

Prima Jæren ønsker at spisekvalitet skal belønnes til bonden

I forbindelse med besøket av landbruksministeren Jon Georg Dale på Angusgården i Egersund fikk vi muligheten til å fremsnakke spisekvalitet på kjøtt som noe som bør belønnes. Dette når bonden leverer topp kvalitet som markedet er villige til å betale for. Anbjørn Øglend og landbruksminister Jon Georg Dale snakker samme språk. De kan bransjen. Fettprosenter diskuteres like energisk som på et Grete Rode-kurs, bare at nå handler det om innhold i biffen. Anbjørn Øglend kjempet i 10 år for å få bygge en forsøksgård i Egersund.

Anbjørn Øglend har selvsagt baktanker når han inviterer statsråden til gards. Han er ikke fornøyd med deler av landbrukspolitikken.

– I dag premierer tilskudd mengde, ikke kvalitet. Skal vi importere kvalitet og produsere brødmat, spør Øglend og mener selvsagt «nei».

Han savner mye mer driv fra myndighetene for å få folk til å kjøpe kvalitet. I utlandet betaler vi dyrt for eksklusive skinker og godt kjøtt. I Norge er det pris som er drivkraften.

Han forteller at rasen Angus-kastrat er best i test på gården. Da burde det samtidig vært rasen med best lønnsomhet. Nå er det imidlertid stikk motsatt. Angusgården taper 770 kroner for hvert kastratdyr de produserer.

– Jeg bruker burgere som eksempel. Helt uavhengig av pris, selges burgere av vidt forskjellig kvalitet. Kundene vet ikke om de kjøper okse, kvige eller ku. Fra vår testgård lager vi nå angusburgere der kundene vet hva de kjøper og de får det samme hver gang. Vår mål er å produsere verdens beste biff. Så håper vi myndighetene vil ha samme holdning som i Japan, den beste biffen lager vi selv og så importerer vi heller brødmaten.

Landbruksminister Jon Georg Dale høres ut som om han deler synspunktene til Øglend, skjønt når det gjelder noe så komplisert som landbrukspolitikk, er det aldri godt å vite.

– Ditt eksempel viser at mange mener at vi skal produsere kjøtt av de samme dyrene som gir oss melk. Her på Angusgården tør dere være motstrøms, roser Dale.

– Jeg tror Angus er rett retning for Norsk landbruk. Vi trenger ikke mer melk, men da må myndighetene stimulere til at det går rett vei, svarer Øglend og Dale nikker.

Prima Jæren-gruppen til Anbjørn Øglend omsatte i fjor for 1,1 milliard kroner. Når det gjelder testgården i Egersund, så er den et slags hjertebarn for Øglend. Hovedanlegget hans ligger i Kviamarka på Jæren, men testgården er noe han virkelig brenner for. I fjor gjennomførte de 13 ulike forsøk på gården. Mye handler om å få rett fettmengde i kjøttet.

– I Norge blir vi straffet for fett, men i land som har kommet lenger enn oss når det gjelder matkultur, premierer de heller smak, sier Øglend.

Han er spesielt opptatt av at kjøtt dumpes i kjedene til alt for lave priser. Dermed blir det umulig for produsenter som jobber med kvalitet å konkurrere.

– Når kjedene kjøper inn kjøtt for 27 milliarder og selger kjøtt for 25 milliarder, så forteller det at noe er i ubalanse.

Øglend serverer statsråden angusburger i fjoset. Det topp moderne anlegget har selvsagt kontor med konferansebord.

– Kundene har virkelig fått øynene opp for angusburgeren. Juli i fjor solgte vi 11 tonn av den. Juli år var solgte vi 24 tonn, så det går helt klart den rette veien, sier Øglend.

Utdrag av tekst og bilde fra Stavanger Aftenblad / A.O Klippenberg