Prima Jæren svineprodukter – En Matmerk spesialitet

Det er med stor glede at vi i dag mottok Matmerk sitt kvalitetsmerke for 5 av våre Prima Jæren produkter. Dette er Norges første tildeling av dette merket på svineprodukter som ikke er bearbeidet. Vi er både stolte og ydmyke, men mesteparten av æren skal våre driftige bønder ha!

PRIMA JÆREN TILDELT SPESIALITET-MERKET FOR JÆREN SMAK

Matmerk har tildelt Prima Jæren Spesialitet-merket for 5 svineprodukter av Jæren Smak; Indrefilet, Ytrefilet, Svinenakke, Carre og Ribbe. Det er første gang dette merket tildelt til rene råvarer fra Svin i Norge.

Arbeidet med utvikling av Jæren Smak Svin startet så tidlig som i 2003. Prima Jæren definerte et behov for å bedre kvaliteten på norsk svinekjøtt. Et prosjekt ble igangsatt med utgangspunkt i kokkefaglige og matfaglige ønsker om forbedringer.

I samarbeid med verdikjeden fra produsent og fôrleverandører i den ene enden og noen av Prima Jæren sine kunder i den andre ble det iverksatt omfattende prosesser for å møte kundenes behov.

En vektgrense på mellom 87 og 95 kg ble etablert for å sikre et mest mulig jevn produktkvalitet, samtidig som vektgrensen ble lagt ca 10 kg høyere enn norsk gjennomsnittsvekt for å sikre bedre marmorering på kjøttet (undersøkelser viser tydelig sammenheng mellom vekt på slakt og grad av marmorering). Det ble etablert et eget fôrregime, og hver enkelt produsent ble sertifisert ut fra en egen Jæren Smak-godkjenning som stiller spesielle krav til dyrehold.

Hovedkravet for å oppnå Spesialitet-merket er en faktisk opplevd smaksforskjell i forhold til standard svinekjøtt. Tildelingen viser at Prima Jæren ved systematisk anvendelse av den totale kompetanse i «Matfatet Jæren» – fra dyktige produsenter til foredlingsbedrifter – har lykkes i målsettingen om å få frem et svinekjøtt som holder en stabilt høyere kvalitet.

”Tildelingen bekrefter tilbakemeldingene som vi hele tiden får fra våre kunder om at våre Jæren Smak-produkter holder en meget høy kvalitet”, sier Lars-Kåre Linnerud, daglig leder i Prima Jæren AS i en kommentar. ”Vi er stolte av å være den første råvaren av Svin som godkjennes som Spesialitet. Vi ser frem til å anvende dette aktivt i vår markedskommunikasjon overfor forbrukerne, og å samarbeide med Matmerk om bruk av Spesialitet-Merket.”

Linnerud fortsetter med å understreke at tildelingen en et stort kompliment til de dyktige Jæren Smak-produsentene, våre ansatte ved Prima Jæren og Prima Slakt, samt våre samarbeidspartnere i «Matfatet Jæren» gjennom verdikjeden.

Jæren Smak har vært et omfattende prosjekt, med et forbilledlig samarbeid hele veien fra produsent til sluttkunde. Prosjektet illustrere at vi gjennom langsiktig arbeid kan lykkes med å få frem førsteklasses råvarer med basis i våre landbrukstradisjoner på Jæren.